Wikken en Wegen

Wiebelwetenschap 1

Foto: Monique van den Bosch

 Spellen en speelse activiteiten voor natuur-techniek

 

 Verzamelplaatsen met digitale spelactiviteiten

Rekenweb

 
Het rekenweb heeft een Techplek met spelletjes en speelse activiteiten op de rand van rekenen-wiskunde en natuur-techniek. Pantograaf is een eenvoudig computerspel met een historisch  tekeninstrument als uitgangspunt. Het instrument is op een eenvoudige manier te construeren.

Ga daarna naar de blogspot van het rekenweb en scroll binnen de categorie ‘meetkunde’ naar het spel GeoSketch, gedateerd op maandag 10 mei 2010. Stel een bepaalde verhouding in en voorspel hoe de figuur eruit gaat zien.

 

 

Spelletjesplein

Het spelletjesplein bevat onder andere een plein over Techniek. Speleon heeft zich verslingerd aan het spel Biljart en is daarom helaas nog niet toegekomen aan andere pleinspellen.

 

 

Digitale spellen

Bunny Balance


Bunny Balance
is een grappig balanceerspel waarbij de speler geleid wordt door een vriendelijke stroom van opdrachten in vraagvorm.
Onderzoekend leren krijgt echter meer ruimte bij dit spel als het geluid niet staat ingeschakeld en de speler al doende allerlei bunny-relaties op het spoor komt.
Een voor de hand liggend doel is natuurlijk om er achter te komen hoe de bunny’s zich verhouden wat betreft gewicht.

 

 

 

Analoge spellen

 Bamboleo
Bamboleo
is een evenwichtsspel van de firma Zoch waarbij de spelers al bij de opbouw van de spelsituatie letterlijk voeling krijgen met evenwicht. Het spel zelf is een aaneenschakeling van voorspellen (het effect van een evenwichtsverstoring), actie ondernemen (de evenwichtsverstoring) en onmiddelijke feedback krijgen van het plateau. Langzaam aan wordt duidelijk dat er bij de opbouw uitgebalanceerd denkwerk nodig is.