Educatieve projecten

 Terug naar broedplaatsen  

Bij het onderdeel Educatieve projecten kan het gaan om lopende projecten of om projecten die afgerond zijn maar waarvan de inhoud nog wel toegankelijk is. De toevoeging ‘educatieve’ geeft aan dat er buitenschoolse organisaties bij betrokken zijn en dat het beoogde leren niet of slechts voor een deel gekoppeld is aan schoolse eindtermen.

Klokhuis Zoek het uitZoek Het Uit! is een Klokhuisproject over wetenschap. In 10 tv-uitzendingen ontdek je waar wetenschappers allemaal werken en hoe zij onderzoek doen. In het boek lees je meer over hoe je onderzoek kan doen en met de app van Zoek het uit! kun je zelf, met je hele familie, experimenteren aan de keukentafel. Zoek Het Uit! is van start gegaan in oktober 2013.
Bij Zoek Het Uit! hoort ook een klokhuisboek over onderzoek met de titel ‘Zoek het uit!’. Het boek is te vinden in reguliere off- en online boekhandels. Het boek kost 16,95.”

Ter lering en vermaak!: Bekijk ook de klokhuisuitzending ‘Onderzoekend leren – de jonge wetenschapper’ op youtube.

 

Projecten van de stichting Toeval gezocht

Toeval gezocht
“Toeval gezocht ziet kinderen als kunstenaars en wetenschappers in de dop en stelt dat hun creativiteit niet alleen de belangrijkste bron vormt maar ook de strategieën van hun leerproces kenmerkt. Kinderen zijn vanaf hun geboorte vol potenties en worden met hun onderzoekende en creatieve capaciteiten van meet af aan gezien als volwaardige cultuurbouwers.”

 

 

Het Techniek Toernooi als project

 Schaal Techniektoernooi 1

 

 

 

 

 

 

 

Wetenschappelijke doorbraken de klas in!

WKRU logo

Het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) is in 2009 opgericht om vanuit de universiteit wetenschap over de volle breedte, van alfa, bèta naar gamma, toegankelijk te maken voor het basisonderwijs en daarmee voor een breed publiek.
Een trekpleister is het project Wetenschappelijke doorbraken de klas in!, dat tot nu toe twee publicaties heeft opgeleverd. Via de afbeeldingen van de betreffende boeken hieronder komt men bij een beschrijving van de inhoud terecht.

 

Cover-Wetenschappelijke doorbraken de klas in! DNA, Gedrag en In

cover - Angst, Grafeen en Denkbeelden over het begin

 

Peeters, Marieke, Winnie Meijer & Roald Verhoeff (red.) (2012). Wetenschappelijke doorbraken de klas in! Angst, Grafeen en Denkbeelden over het begin. Nijmegen, Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit Nijmegen.

Peeters, Marieke, Winnie Meijer & Roald Verhoeff (red.) (2013). Wetenschappelijke doorbraken de klas in! DNA, Gedrag en Infecties onder de loep. Nijmegen, Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit Nijmegen.

 

 

Projecten van MU l Strijp S  (Eindhoven)

 MU Fliplab
“Hoe houd je het bij? Die voortdurende stroom aan nieuwe technologieën, media en tools. En al die nieuwe manieren van creëren, leren en samenwerken die erdoor ontstaan. Een nieuwe generatie ‘digital natives’ (mensen die zijn geboren in het digitale tijdperk) draait zijn hand er niet voor om en experimenteert er gretig op los. Maar hoe zit het met de nieuwsgierige ‘digital immigrant’ en hoe blijft de oudere generatie ingetuned op de wereld van morgen?”

 

MU FlipLab, het nieuwe educatieve programma van MU, zoekt het antwoord op deze vragen door de boel op z’n kop te zetten. FlipLab is gebaseerd op het idee van de ‘omgekeerde universiteit’, waarbij ouderen van jongeren leren door intensief met ze samen te werken en van dichtbij te zien wat ze doen en hoe ze dingen aanpakken. Door het principe van reverse mentoring toe te passen, leren seniors van juniors, leraren van leerlingen, denkers van doeners, bijvoorbeeld over kunst en creatieve tools. Hierbij ligt de nadruk op het verkennen van nieuwe manieren van leren en het met een frisse blik naar de wereld kijken.”

    

The grand member 2
Hoe zou een kruising tussen jou en je oma eruit zien? En vooral: wat zou deze persoon willen en kunnen?’ Leerlingen van het Sint-Joriscollege hebben een week lang samen met hun opa’s en oma’s in het FlipLab gewerkt.”

“De workshop The Grand Member, ontwikkeld samen met social designer Irma Földényi, slaat een brug tussen twee generaties: de deelnemers gaan samen een nieuw ‘familielid’ ontwerpen, op basis van gezamenlijke eigenschappen. Vervolgens gebruiken de scholieren het profiel van deze fictieve persoon om nieuwe tools en diensten te bedenken.
Het doel voor FlipLab is om op een hands-on manier meer te weten te komen over verschillen in levensstijl tussen generaties. Hoe socializen ze, hoe onthouden en delen ze dingen, wat zijn belangrijke waarden voor ze? Over wat voor zaken en op welke manier zouden ze van elkaar kunnen leren?
De resultaten van de workshop en werkweek zijn verwerkt in een mooi boekje. Klik op de afbeelding om het in te zien.”

 

    

MU Open SchoolMU Open School
“Open School is een event waar hands-on geëxperimenteerd wordt met nieuwe manieren van leren. Het programma wordt vormgegeven en ingevuld door deelnemers zelf: kunstenaars, ontwerpers, studenten en educatoren. Bij Open School kun je jouw ideeën over onderwijsvernieuwing delen met anderen, jouw briljante nieuwe concept eens toetsen en aanscherpen, nieuwe leads en verdieping vinden.”