Nederlands

Terug naar vakgebieden  

Samenonderzoeken
Samen Onderzoeken!

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, ze stellen vragen over wat ze zien en beleven, en ook over wat ze niet zien. Schoolleiders, leerkrachten en ouders vinden in de digitale leeromgeving samenonderzoeken op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde handvatten om samen met kinderen op onderzoek uit te gaan!

 

Expertisecentrum NederlandsHet Expertisecentrum Nederlands heeft ‘ooit’ bouwstenen ontwikkeld voor interactief taalonderwijs. De negende bouwsteen is Werken in onderzoeksgroepen met inspiration (pdf). De onderwijsdatabank biedt een samenvatting daarvan.

 

 

DSC02258_00

Speleon beschouwt Het Woordenschat-schatspel als een regelrechte voltreffer. De afbeelding toont een variant voor groep 3 die aansluit bij methoden als ‘veilig leren lezen’. Het spel is gemaakt en met succes uitgeprobeerd door Cynthia Pijlman tijdens haar pabostudie .

Onder de naam Lustiges Wörter Raten is ooit een oerversie verschenen. Het spel is te koop als Klappenspiel Spasswortschatz of Wortschatz Klappenspiel en een Pijlmanvariant als Klappenspiel Grundwortschatz. De afbeelding leidt naar meer informatie.