Geschiedenis

Terug naar vakgebieden  

Door en Voor
Samen een variant van een kennisspel maken en spelen

Misschien wel het meest bekende kennisspel is Triviant (Trivial Pursuit). Didactisch gezien en wat speelsheid betreft, zijn er echter kennisspellen die Triviant naar de kroon steken. Daartoe behoren zeker Line up!, Niet te geloven, Waarom?Daarom! en 20 Questions

Line up

Niet te geloven

Waarom daarom

Twenty Question

 

 

 

 

Als studenten en leerlingen daarvan varianten maken met kennis op eigen niveau, komt onderzoek om de hoek kijken. Eenmaal gemaakt, kan het spel met medestudenten en medeleerlingen gespeeld worden. Vandaar de titel ‘Door en Voor’: gemaakt door studenten en bedoeld als spel voor studenten, gemaakt door leerlingen en bedoeld als spel voor leerlingen.

Voor 20 Questions is het ‘Door en Voor’ idee door Hans Keissen uitgewerkt in 20 Questions P voor pabostudenten en in
20 Questions B voor leerlingen van de basisschool. Zie voor een uitleg van het originele spel de speldatabase (20 Questions Junior).

 

Spelletjesplein
Aanrader: de link naar Vroeger en zo. En dan niet alleen voor de spelletjes

 

 

Vroeger of later 1

Vroeger of later is een van de favoriete geschiedenisspellen van speleon. Bekende en minder bekende gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis moeten in chronologische volgorde worden gerangschikt. Zelfs voor mensen met een jaartaltrauma wordt geschiedenis  zo een uitdaging. Rond 2010 was het spel nog online te spelen en dat werkte verslavend. Helaas is het spel uit de digitale lucht verdwenen. Het is als analoog kaartspel zeker nog op de kop te tikken. Via de afbeelding komt men terecht bij een bespreking van het spel door Spelmagazijn, een site voor bord- en kaartspellen.